Adriana Totiková: Žena přes palubu, premiéra 12. dubna 2012

„Když nás nechtějí pochopit chlapi, zvládneme to i bez nich“

Komedie Žena přes palubu diváka uvede do tajného a intimního světa žen. Před zraky diváků se odehrává velká dámská jízda. Tři kamarádky si povídají nejenom o chlapech, ale divák má také možnost nahlédnout do tajemství ženského myšlení, ženských citů nebo i do tajemného světa dámské kabelky. Premiéra Ženy přes palubu se koná 12. dubna 2012 v DK Ostrava – Michálkovice, v 19:00.

Během dámské jízdy jsme svědky rozhovorů tří kamarádek, které zdánlivě nemají smysl. Každá z nich hovoří o svém tématu, a přesto si dokonale rozumějí. Někdy se vzájemně politují, aby se vzápětí pomluvily. Nemohou žít spolu, ale ani bez sebe. Nicméně se řídí heslem: „Když nás nechtějí pochopit chlapi, zvládneme to i bez nich“.

Spisovatelka a režisérka Adriana Totiková je na Slovensku známou autorkou divadelních her i žádanou režisérkou. V roce 2009 byla dokonce za svou první režii nominována na cenu „Objev sezóny“. Následovala stáž v USA a nabídky na další pohostinské režie.

Divadlo Silesia mělo to ohromné štěstí, že si mohlo přizvat autorku a režisérku na základě finanční podpory v rámci rezidenčního programu pro umělce „Visegrád Fund“. Do inscenace byly obsazeny zkušené ostravské divadelní herečky Daniela Kupčíková, Kateřina Vainarová a Ludmila Forétková, známé nejenom z řady filmů, ale třeba i z prken Národního divadla moravskoslezského, kde některé z nich pravidelně hostují.

Je třeba také zmínit podporu městského obvodu Ostrava-Michálkovice, který Divadlu Silesia nezištně poskytl prostory na zkoušení a propagaci nově vzniklé inscenace.

Inscenace je uváděna v překladu Jiřího Vobeckého, kterého s Adrianou Totikovou spojuje také i společná aktivita: překládání polských divadelních her.

Česká premiéra v režii Adriany Totikové se uskuteční 12. dubna 2012, 19:00 v DK Ostrava-Michálkovice ve scéně Zuzany Formánkové a v kostýmech Ria Kotibala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *