Představení: Oprašovačka

V divadelní terminologii se tak říká zkoušce, při níž si herci opakují již nazkoušenou inscenaci, která se z nejrůznějších příčin delší dobu nehrála.

Polský filmový a divadelní režisér, dramatik a spisovatel Maciej Wojtyszko tuto situaci velmi dobře zná. Ve své hře o tom, jak loutkoherečka získá ke spolupráci herečku ryze činoherní, konfrontuje oba styly herectví a dává nám zahlédnout do málo známého divadelního zákulisí. A když se u „oprašovací“ zkoušky sejdou silné herecké osobnosti, mají si nejen o čem povídat, ale snadno mohou sklouznout i do konfrontace. Hra byla psána „na tělo“ dvěma nejvýznamnějším polským filmovým a divadelním hvězdám své doby, herečky v celé řadě dalších divadel však pochopily, že dostaly možnost zahrát si v textu, v němž dokáží ukázat hloubku talentu, který v nich dřímá. Proto hra „Oprašovačka“ prošla celou řadou polských divadel a dočkala se i řady překladů a poté i inscenací v zahraničí. Není divu, když nabízí nejen řadu dramatických, ale i komických situací. Premiéra v Ostravě prokázala, že dokáže rozesmát celý sál.

Repríza této inscenace v podání Divadla Silesia se uskuteční v pátek 22. října v 19 hodin v Divadle Stará Aréna na Masarykově náměstí v Ostravě. Srdečně zveme všechny naše příznivcei zájemce o shlédnutí této inscenace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *