Premiéra

V sobotu 16. října 2010 v 15:00 se koná ve Staré Aréně v Ostravě premiéra pohádky autora Macieje Wojtyszka v překladu Jiřího Vobeckého Královna k sežrání. 
Všichni jste srdečně zváni.


Maciej Wojtyszko: Královna k sežrání

Možná, že to bude znít poněkud cimrmanovsky, ale současný polský dramatik, filmový a televizní režisér a scénárista Maciej Wojtyszko je také jedním ze současných nejlepších polských spisovatelů knížek a divadelních her pro děti. Jeho kniha „Bromba a filozofie“ byla oceněna jako nejlepší polská kniha roku 2004 ve své kategorii. Není proto nijak neobvyklé, že autor celé řady úspěšně hraných divadelních her pro dospělé píše rovněž pohádky pro děti.
O čem je tedy tato komorní pohádka? Bylo nebylo, ale jednoho dne přiletí do malého království drak, který začíná vyhrožovat, že za šedesát minut sní královnu. Na pomoc královně Johance přichází udatný rytíř „Šedá Brada“ a nebo pistolník „Billy Pružina“ z divokého západu, ale oba dva s hanbou utečou z bojiště. Dokonce ani udatný samuraj „Mifušura“ proti drakovi nic nezmůže. Navíc ochránkyně království, Hodná Čarodějka dostane kapitální sklerózu a místo ochrany své královny páchá popletená kouzla, při nichž proměňuje králíky v cylindr a místo kapesníků vytahuje z cylindru prostěradla. Po šedesáti minutách zoufalých pokusů se nakonec královna odebere k drakovi, aby se nechala sníst. Oddaně ji provází jenom její Páže, které se celou dobu snažilo zorganizovat cokoliv na její záchranu.
Tak tedy o tom je moderní a přesto klasická pohádka dramatika Macieje Wojtyszka. A přitom nepostrádá nic, co má správná pohádka obsahovat: napětí, humor a hlavně šťastný konec.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *